ȘTEFAN VODĂ: A cumpărat un tractor din bani europeni și prestează servicii agricole pentru tot satul Tudora

Necesitatea unor servicii agricole mecanizate în satul Tudora, din raionul Ștefan-Vodă, i-a inspirat unui tânăr localnic, o idee pentru afacere. Dorin Țapu are doar 20 de ani, când era în clasa a 11-a a câștigat un grant european de circa 14 mii de euro – bani din care a procurat un tractor performant și a pus bazele unei firme care numără trei angajați.

Dorin Țapu

„Eu mă ocup cu managementul, găsesc clienți, îi programez. Adică după mine este doar administrarea. Am cumpărat doar tractorul, uneltele le avem încă de la bunel. Din veniturile pe care le-am adunat, am cumpărat stropitoare pentru copaci, ierbicite. Mai vrem să cumpărăm niște semănătoare, disco pluguri”, a explicat Dorin Țapu.

Pe tot parcursul dezvoltării afacerii a fost susținut de tatăl său, Ghenadie Țapu. Bărbatul muncea în Germania, acolo unde găsea de lucru, iar acum este unul dintre angajații firmei.

Ghenadie Țapu

 

„Ideea a fost a lui, noi l-am ajutat să-și creeze o imagine de ansamblu, adică în ce constă toată munca pe câmp. El știa de tractor, dar nu știa despre toate agregatele lui”, a spus Ghenadie Țapu.

Serviciile pe care le prestează familia, constau în arat, cultivat, colectarea crengilor și stropit. Uneori pot ajuta consătenii să aducă lemne sau să transporteze butoaie cu apă. Prețurile sunt mici și nici nu încearcă să le majoreze. Astfel au putut atrage din start mai mulți clienți, dar și datorită tractorului performant.

„La arat cerem 12 lei, la stropit 4-5 lei, la cultivat la fel 4-5 lei, astea sunt prețurile pentru un ar. La început aveam mai mulți clienți, dar am pierdut vreo 50% din numărul lor, deoarece au aflat că trebuie să dăm facturi Inspectoratului Fiscal, iar ulterior, ei trebuiau să plătească impozite”, a povestit Ghenadie.

Familia a plantat și o livadă de 10 hectare de nectarine și prune. Speră că în viitor vor putea produce singuri și chiar să exporte marfa.

Domnul Arcadie, fermier din satul Tudora, are și el o gospodărie țărănească de vreo 10 hectare cu piersic. A benefiacit de serviciile familiei Țapu și este mulțumit de noile posibilități.

„Tractoarele rămase în sat sunt din Uniunea Sovietică, sunt vechi și puține. Noul tractor ne ajută să facem lucrul la timp, nu putem întârzia nici cu o zi de primăvară. Am dori mai multe unelte ca să poată face și mai multe lucrări”, a spus fermierul.

Dorin e student la Universitatea Tehnică a Moldovei la facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi și îmbină gestionarea afacerii cu studiile. Vine în sat în toate vacanțele și zilele de odihnă. Cunoștințele pe care le va dobândi ar putea să-l ajute la extinderea afacerii în viitor.