TRAFICUL LA FRONTIERĂ: Ce incidente au avut de rezolvat polițiștii de la graniță în ultimele ore

Ofițerii de la frontieră au descoperit în ultimele 24 de ore o tentativă de trecere ilegală a bunurilor peste graniță, patru persoane care au încălcat regimul punctelor de trecere și un document falsificat, care a fost depistat la trecerea frontierei. Cinci cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova și alte cinci persoane în conflict cu legea, împreună cu un mijloc de transport au fost reținute, ca urmare a schimbului de informații cu organele de ocrotire a normelor de drept naționale. Un cetățean moldovean a primit refuz de intrare în Federația Rusă.

În punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 38 054 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 19 366 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane 23 110 au fost cel al cetățenilor moldoveni. Traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 10 601 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:
PTF Leușeni – 6 872 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 5 248 traversări persoane,
PTF Sculeni – 4 307 traversări persoane,
PTF Otaci – 4 241 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 3 213 traversări persoane,
PTF Cahul – 2 147 traversări persoane,
PTF Tudora – 1 878 traversări persoane,
PTF Criva – 1 851 traversări persoane,
PTF Costești – 1 634 traversări persoane,
PTF Vulcănești – 997 traversări persoane.

Atenționăm călătorii că din 28 noiembrie 2018, prin punctul de trecere a frontierei ”Unguri-Bronnița” (internațional) se permite traversarea mijloacelor de transport, a căror capacitate de încărcare nu depășește 3,5 tone. Punctul de trecere se află la ieșirea din satul Unguri, pe malul râului Nistru, la o distanță de aproximativ 11 km de punctul de trecere Otaci-Moghiliov-Podolsk. Până în prezent punctul de trecere ”Unguri-Bronnița” era unul pietonal, se autoriza trecerea frontierei doar cetățenilor Republicii Moldova și Ucrainei.

!!! Din 5 noiembrie și până în data de 21 decembrie curent, punctul de trecere Palanca nu va funcționa în legătură cu finisarea lucrărilor de construție conform planului general în zona dată. În context, fluxul de călători și mijloace de transport este direcționat prin cel mai apropiat punct de trecere Tudora-Starokazacie.

Totodată, prin punctele de trecere de tip debarcader ”Cosăuți-Iampoli”(internațional), ”Soroca-Țekinovka”(interstatal, local) și „Vasilcău-Velikaia Koşniţa”(local) se permite trecerea frontierei de stat în intervalul orelor 07:00 – 17:00, fiind micșorat programul de lucru cu două ore.

La fel, din data de 2 noiembrie curent și pe parcursul a două luni de zile, deplasarea prin punctul de trecere „Otaci-Moghilev-Podolsk” este îngreunată din cauza unor lucrări de reparație lansate pe partea ucraineană. Astfel că în punctul de trecere ucrainean toate tipurile de mijloace de transport sunt redirecționate doar pe o singură direcție şi în regim dozat, fapt ce crează unele schimbări în trafic și creșterea timpilor de așteptare, inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova.