UNGHENI: Diaspora și băștinașii au contribuit la amenajarea aleilor din parcul din localitate

Ion Poia, preşedintele Asociaţiei „Unghenenii de Pretutindeni”, plecat pentru trei ani în Irlanda, a revenit, punând în aplicare primul proiect pentru oraşul Ungheni, cu contribuția unghenenilor din întreaga lume împreună cu autorităţile publice locale.

Astfel, în unicul parc situat în Cartierul Tineretului, aflat intr-o stare deplorabilă timp de 25 de ani, s-au renovat primele două alei paralele de 300 metri lungime, și anume s-au  amenajat spații de joacă pentru copii și piste pentru bicicliști, utilizatori de role, trotinete, skateboard-uri și alte mijloace de transport de agrement.

Demararea lucrarilor de amenajare a aleilor din parcul din orașul Ungheni a început în primăvara anului 2017, în cadrul proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală” inițiat de PNUD Moldova, unde pentru prima dată, în anul 2016, a fost creată Asociaţia de băştinaşi ca partener de dialog cu primăria.

În același an a fost efectuat un sondaj pentru identificarea priorităţilor oraşului. Băştinaşii și migranţii din orice colţ al lumii au participat la sondajul online şi off-line, la focus grupuri şi și-au manifestat interesul de a contribui la amenajarea parcului din municipiul Ungheni.

Peste 30 mii locuitori ai orașului Ungheni au un loc bine amenajat pentru toate categoriile de vârstă pentru petrecerea timpului liber.

Pentru colectarea sumelor necesare, Ion Poia, în calitate de preşedinte al Asociației, a desfășurat campanii de colectare de fonduri și a facilitat buna organizare a unor evenimente culturale în parcul central precum „Ziua copiilor” cu distracţii pentru copii, meci de fotbal între băştinaşi etc. Toate acestea au adus contribuţii financiare din partea orăşenilor de 2500 de dolari.

Pe lângă aceasta, Ungheniul a fost una din cele 38 localităţi participante la prima campanie de crowdfunding din Moldova ce avea scopul de a soluţiona unele probleme comunitare.

Astfel, 187 băştinaşii ungheneni şi migranţi au contribuit cu suma de 10 300 de dolari, care a fost donată online. Guvernul Elveţiei, Primăria municipiului Ungheni împreună cu Consiliul Raional Ungheni au donat și ei câte 20 mii de dolari pentru renovarea parcului.

Primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, a precizat că o contribuție financiară considerabilă a fost alocată și de Primăria Municipiului Cluj-Napoca pentru amenajarea „Orășelului Copiilor” în parcul central. Cu toate acestea încă sunt în căutarea altor surse financiare pentru a continua lucrările de amenajare a parcului central.

Băștinașii se declară mândri pentru că o parte din parc a fost amenajată, și că se continuă identificarea resurselor pentru continuarea amenajării altor zone din parc.

Ion Poia, a specificat că ar vrea să fie amenajat și un teren de fotbal, pentru înființarea unei Academii de fotbal pentru copii.