UNGHENI: Un colțișor din Olanda s-a mutat la… Bahmut

FOTO simbol: 3.bp.blogspot.com

Și-a transformat grădina într-un colț de rai, iar trecătorii, zile în șir, au admirat lalelele de toate culorile și soiurile, care-și ridicaseră căpușoarele și zâmbeau la soare. O tânără din Bahmut, Irina Bordeianu, fiind impresionată de culorile și aroma acestor flori încă din copilărie, a hotărât să-și deschidă o mică afacere.

Astfel, la inițiativa nepoatei sale, Ana, și-a creat o pagină de facebook, întitulată ”101 lalele”.

Doritorii îi lasă aici solicitările lor, iar Irina se străduie să le satisfacă doleanțele. Timp de câteva săptămâni, a tot livrat lalele în raza raionului Călărași, notează Expresul.md.

„Vând lalelele la un preț simbolic, pentru a bucura ochii cuiva, nu pentru a mă îmbogăți”, a făcut dânsa o remarcă. Prima comandă, spune tânăra, a fost din partea unei mame, plecată peste hotare de mai mult timp, pentru fiica sa. Irina a adus florile chiar la școală și i le-a oferit fetei. ”Au fost emoții de nedescris”, povestește Irina.

Dragostea pentru flori a moștenit-o de la părinții ei, care toată viața au plantat și au crescut diverse flori, pe care le vindeau.

„Viața lalelelor e scurtă. După ce înfloresc, trebuia să le tai floarea ca să crească bulbul în pământ. Mă durea inima când mă gândeam că doar ochii mei se bucură de aceste frumuseți. De aceea m-am gândit că aș putea să mai bucur pe cineva cu florile mele. Așa a apărut această idee de a crea pagina ”101 lalele”, povestește tânăra.

Bulbii sunt aduși de peste hotare. În fiecare an, își îmbogățește grădina cu noi soiuri de lalele. Le plantează toamna, între 15 septembrie și 31 octombrie, la o adâncime de 2-3 centimetri. După ce a trecut floarea, scoate bulbii, ca să fie lăsați în repaus, la umbră, până toamna viitoare, pentru a se usca. Apoi bulbii se despart.

La primăvara următoare, grădina Irinei va deveni din nou multicoloră. Lalelele vor bucura din nou privirea trecătorilor.