VIDEO. CEDO ar putea face dreptate unei bătrâne din Străşeni, violată de un tânăr de 20 de ani

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a informat Guvernul de la Chişinău despre admisibilitatea unei cereri depuse de către o bătrână în vârstă de 63 de ani, victimă a unui viol.

Femeia, locuitoare a satului Recea, raionul Străşeni, s-a plâns la CEDO pe justiţia moldovenească, că nu i-a făcut dreptate după ce în vara anului 2012, când avea 60 de ani, a fost violată de un tânăr de 20 de ani din acelaşi sat, care a scăpat de închisoare, informează Crime Moldova.

Iniţial, Judecătoria Străşeni l-a condamnat pe inculpat la 3 ani cu executare şi a decis să-i acorde victimei o despăgubire de 3000 de lei, deşi avocaţii femeii au solicitat o sumă de trei ori mai mare.

În 2013, Curtea de Apel Chişinău a respins demersul procurorului, care a considerat sentinţa Judecătoriei Străşeni una prea blândă. În schimb, a decis ca violatorul să fie condamnat cu suspendare, cu un termen de probă de 1 an. Inculpatul a fost eliberat direct din sala de judecată. Instanţa de Apel nu a satisfăcut nici demersul victimei privind majorarea cuantumului despăgubirii morale.

Victima s-a arătat indignată de decizia magistraţilor şi a declarat că cel mai probabil magistraţii ar fi fost mituiţi. Altfel, nu-şi explică cum a putut fi lăsat în libertate cel care a bătut-o şi a violat-o, fiind în stare de ebrietate.