Zeci de mii de moldoveni riscă să rămână fără cetăţenie română

Foto: cazacu21.ro

Zeci de mii de români din Republica Moldova riscă să rămână fără cetăţenie din cauza unor lacune legislative. Pentru a găsi soluţii viabile de obţinere a cetăţeniei române, în special de către copii, la Chişinău a fost organizat un atelier legislativ, iniţiat de deputatul român Constantin Codreanu.

Problemele de redobândire a cetăţeniei sau de prelungire a actelor de identitate au apărut în 2015. În anul 2013, Guvernul Romaniei a emis ordonanţă de urgenţă de facilitare a procesului de transcriere a certificatelor de naştere. Acest lucru a creat neconcordanţe între regulamentele interne ale autorităţilor competente din România, anunță TVR Moldova.

Respectiv, cetăţenii s-au pomenit victime ale unor lacune legislative. Companiile de asistenţă juridică susţin că numărul persoanelor care se confruntă cu această problemă creşte continuu.

Nemulţumiţi că s-au pomenit fără acte de identitate, permise de conducere sau acte de proprietate, oamenii ameninţă cu proteste. Modificarea unor articole din Legea Cetăţeniei Române ar fi o soluţie, dar aceasta întârzie. Totuşi, au fost obţinute şi unele succese.

Astfel, amendamentele propuse în cadrul atelierului legislativ, la care au participat jurişti, avocaţi şi oficiali de la Chişinău, urmează sa fie centralizate, analizate şi concentrate într-un nou proiect de lege care ar viza şi celelalte articole din lege şi vor facilita procesul de obţinere a cetăţeniei române.