107 localităţi din Republica Moldova au adoptat declaraţii simbolice de unire cu România

FOTO: ziaruldeiasi.ro

107 localităţi din Republica Moldova au adoptat declaraţii simbolice de unire. Iaşul a adunat reprezentanţii acestora într-o Ligă a Aleşilor Locali Unionişti.

Liga Aleşilor Locali Unionişti, constituită la sfârşitul săptămânii, îi are ca preşedinte pe primarul Iaşului, Mihai Chirica, şi vicepreşedinte pe cel al oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu.

Cimişlia a fosta prima localitate din Republica Moldova care a adoptat declaraţia simbolică de unire cu România. Alături de Răileanu, la constituirea Ligii au fost prezenţi peste o sută de reprezentanţi ai administraţiei locale din Moldova Răsăriteană, veniţi să se întâlnească cu omologii lor din România. Pe parcursul întrunirii desfăşurate la Palatul Culturii, s-a anunţat că o nouă localitate, a 107-a, a adoptat declaraţia de unire. Cei aproximativ 200 de participanţi au primit cu urale vestea că tocmai satul natal al lui Igor Dodon – Sadova, din raionul Călăraşi – este ultima localitate intrată în clubul unioniştilor, notează Ziarul de Iași.

Participanţii reuniunii de la Iaşi au adoptat o rezoluţie „întru realizarea cât mai grabnică şi mai armonioasă a acestui nobil deziderat de reîntregire a neamului nostru“. Documentul solicită parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău să subscrie unei declaraţii comune „privind reîntregirea ţării, singura cale de integrare europeană şi euroatlantică pentru Republica Moldova şi de dezvoltare şi prosperitate pentru cetăţenii ambelor state“.

„Îndemnăm toate unităţile administrativ-teritoriale din Republica Moldova şi România, precum şi alte entităţi colective (parohii, şcoli, asociaţii ş.a.) să urmeze cu încredere şi curaj acest exemplu de demnitate naţională şi să ni se alăture prin adop­tarea unor măsuri şi declaraţii similare“, se mai arată în textul Rezoluţiei.