Nivel critic al apei în râul Nistru: „Consecinţele pot fi catastrofale”

FOTO: acc.md

Urmare a secetei hidrologice din ultima perioadă a fost înregistrat un nivel critic al apei din râul Nistru de 8,4 metri, un nivel ce pune în pericol alimentarea cu apă a capitalei Moldovei. Avertisemntul vine din partea reprezentanţilor „Apă-Canal Chişinău”.

Potrivit conducerii instituţiei, la înregistrarea unui nivel al apei mai mic de 8,4 m la Priza de apă Nistru, pompele intră în regim de cavitaţie stopând activitatea prizei.

„Consecinţele pot fi catastrofale, pericolul în alimentarea cu apă afectând nu doar locuitorii municipiului Chişinău, dar şi din alte localităţi din ţară, unde sursa de aprovizionare principală cu apă este fluviul Nistru”, se menţionează într-un comunicat al instituţiei.

Pe parcursul unui an, nivelul apei în râu înregistrează un nivel mediu de mai puţin de nouă metri. Conform prevederilor proiectului Prizei de apă de suprafaţă din fluviul Nistru, volumul I din anul 1986, pentru funcţionarea staţiei în regim normal, nivelul apei în fluviul Nistru în secţiunea căuşului Prizei de apă, trebuie să fie nu mai puţin de 9,1 metri.

Stirilocale.md aminteşte că în legatură cu lipsa precipitațiilor și temperaturilor înalte ale aerului, în râurile și lacurile din țară, în intervalul 25 iulie – 2 august 2016 se atestă Seceta Hidrologică, potrivit meteorologilor.