VIDEO. Şedinţă de urgenţă la Guvern. Premierul cere mobilizare în legătură cu ninsorile puternice

FOTO: ziare.com

Premierul Pavel Filip a convocat, astăzi, şefii instituţiilor responsabile de gestionarea situaţiilor excepţionale pentru a evalua riscurile în legătură cu avertizarea Codului Galben de condiţii meteorologice complicate pe teritoriul Republicii Moldova.

„Vin cu un apel către autorităţile publice locale şi cele centrale, nu e suficient să curăţăm doar arterele principale, dar şi drumurile secundare, astfel ca oamenii să aibă acces, să poată merge la serviciu, iar copiii la şcoală. Este necesar să luăm măsurile necesare”, a menţionat Pavel Filip.

Totodată, premierul a mulţumit responsabililor pentru activitatea desfăşurată până acum, subliniind importanţa unei colaborări strânse dintre autorități:

„Mă refer la recentele cazuri, când medicii de la urgență, împreună cu salvatori au înfruntat troienele și viscolul pentru a prelua de acasă trei femei gravide și a le transporta în siguranță la spital. O femeie pe nume Parascovia Gaidarlî din Taraclia a născut deja un băiat pe nume Artiom”.

De asemenea, în cadrul ședinței, prim-ministrul a fost informat despre măsurile întreprinse pentru reducerea riscurilor provocate de temperaturile scăzute și nivelul de pregătire a subdiviziunilor teritoriale ale Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale pentru a interveni în situațiile de criză.

În acest sens, Premierul a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să fie în legătura permanentă cu autoritățile publice locale pentru o mobilizare maximă și o gestionarea eficientă a situațiilor excepționale.

Astfel, reprezentanţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, au informat că situaţia se află sub control, nu există localităţi deconectate de la energia electrică, iar pe sectoarele unde deplasarea transportului este blocată de lucrează non-stop pentru deblocarea traseelor. Potrivit informaţiilor de ultimă oră, în raionul Cahul a fost sistată parţial circulaţia transportului de tonaj mare, în raionul Cantemir este blocată o porţiune a traseului Vişniovca – Comrat, iar în raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă se circulă cu dificultate în apropierea a şase sate.

Conform Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în lucrările de deszăpezire sunt implicate 232 de unităţi de transport şi 185 de muncitori, care dispun de 54 de mii de tone de material antiderapant.